bakgrundsbild
Krita rita
Bloggat av kungliga bibl.

Kort enkät till skolbiblioteken

Läs mer »


Bibliotek 2015 – rapport och tabeller

Läs mer »


Bloggat av kulturrådet

Nyhet: Världslitteratur söker nya läsare

Läs mer »


Nyhet: 33 miljoner till yrkesverksamma fria dansaktörer

Läs mer »


Senaste Tweets


Fler tweets

Aktuellt

Låneregler på andra språk

Under 2016 är målet att arbeta fram låneregler på andra språk än svenska. Innehållet är de överenskommelser som Götabiblioteken kommit överens om. Det sker i samarbete med Regionbibliotekets samhällskommunikatörer som arbetar med nyanlända.

Efter dialog med Samhällsorienteringen, Regionbiblioteket och inhämtning av synpunkter från Götabiblioteken är ambitionen att lånereglerna översätts till: arabiska, somaliska, tigrinja, persiska, engelska, franska, finska, ryska och spanska. Det handlar alltså om nio språk. Lånereglerna kommer att läggas ut på webben
 

Läs mer om Göta mångkultur och Samhällsorienteringen

Läs mer »
Nominering 3

Aktuellt

Götabiblioteken nominerade till Årets bibliotek

Götablbilioteken har tillsammans med Älmhults bibliotek och Chalmers Tekniska Högskolas bibliotek nominerats till utmärkelsen Årets bibliotek av DIK.

Motiveringen lyder "Götabiblioteken är en regional satsning av länsbibliotek Östergötland, tretton östgötakommuner och Tranås kommun. Arbetet har skett långsiktigt systematiskt och metodiskt för att gemensamt utveckla vissa områden som gynnar länets invånare som tillgång till e-böcker, läsluststrategier, lokalhistoria och mångspråkighet. Organisationen i länet har byggts upp och förankrats via olika nätverksträffar, diskussionslista och arbetsgrupper där parterna har aktivt deltagit i framtagandet av riktlinjer för t. ex. mediaförsörjning, metadatafrågor och digital delaktighet."

Vinnaren kommer presenteras på Bok- och Bibliotek den 22/9.

Länk till artikel på dik.se

Läs mer »

Aktuellt

Flyktingar och samhällsorientering i Östergötland

Vi får många frågor om hur vi klarar samhällsorienteringen med anledning av det stora antalet flyktningar som kom sista kvartalet 2015. För samhällsorienteringens del har detta inte börjat märkas än då handläggningstiden för dessa personer beräknas ta upp emot 18 månader.

Det innebär att vi för vår del kan räkna med en topp runt årsskiftet 2017/2018, men att vi nog kommer kunna se en ökning någon gång i september i år som sedan ökar kontinuerligt till årsskiftet 2017/2018 varefter det kommer att minska igen. I år (2016) har inflödet av flyktingar legat runt 400-500 st per vecka i hela landet, vilket motsvarar ungefär hur det såg ut 2012. Detta kan jämföras med de ca 11 000 per vecka som kom under november 2015, då det var som allra störst inflöde.

Läs mer »
Img 0162

Aktuellt

En skärva hopp

Med avstamp i Östergötland tecknar Göran Redin en spännande berättelse från 1600-talet. I dessa historiska romaner får läsaren följa syskonen på en gård i Östergötland och deras hisnande livsöden. Kanske det blir en tredje roman. På Götawebben finns en mängd böcker och författare med anknytning till Östergötland. Flera av dem kan du möta på Östergötlands bokmässa. En av arranörerna till bokmässan Johan Hagesund berättar att "Årets mässa arrangeras precis som tidigare på Linköpings stadsbibliotek, men i år ligger den lite senare på året, närmare bestämt lördag 3 december. Temat för mässan är ”framtiden” och fokus kommer att ligga på hur berättelsen förmedlas i det digitala landskap vi har i dag, och hur författare, förlag, föreningar, tidskrifter, bibliotek m.fl. kan dra nytta av de möjligheter som digitala kanaler erbjuder."

Östgötaförfattare på webben hittar du här

Läs mer »
Ersatz

Aktuellt

Litteraturfrukosten gästades av förlag

Årets första Litteraturfrukost gästades av förlaget Ersatz som kommit i rampljuset genom att vara 2015 års Nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj svenska utgivare. Anna Bengtsson samtalade med journalisten Mats Granberg om förlagsverksamheten och om sina olika författare.

Läs mer »

Sök på länsbibliotek
Kalender

tisdag 16 augusti kl 09:00 - 12:00

Götabibliotekens barnboksvecka - planeringsmöte

Plats: Linköpings huvudbibliotek, Götarummet
Syfte: Planering av gemensamma aktiviteter till vecka 46. Tema Mamma Mu - att möta något nytt!
Kontaktperson: Annika Holmén, 010-1039315, annika.holmen@regionostergotland.se

Program och anmälan här!


Till kalendern
Facebook